31-12-17

Ovenschotel met vis en zeevruchten

 

 

2 personen – Voorbereiding: 20 min. – Kooktijd: 20 min

Benodigdheden: 6 St. Jacobsnootjes – 6 gepelde roze garnalen – 150 gr kokkels – 150gr zalmfilet– 150gr Lotte – 200gr groentejulienne( o.a. wortelen, courgette, broccoli, selder) -25gr gezouten boter – 1 nootje boter – 20 cl droge witte wijn – 30gr bloem – 25cl melk – ½ citroen – zout en piment d’Espelette

Bereiding:

  1. De zalmfilet en de Lotte in kleine stukjes snijden. Een nootje boter laten smelten in een pan en daarin de groentejulienne laten stoven tot ze gaar zijn. Aan de kant houden.
  2. De kokkels in een pot water gieten. Deze op het vuur zetten en laten koken tot de kokkels open zijn. De kokkels uit hun schelp halen. Het sap filteren.
  3. De witte wijn in een stoofpot gieten en aan de kook brengen. De st. Jacobsnootjes, de kokkels, de garnalen en de stukjes vis toevoegen. Kruiden met zout en piment d’Espelette. Op hoog vuur laten staan gedurende 2 minuten.
  4. Alles eruit halen met een schuimspaan. Aan de kant houden. Het visvocht behouden.
  5. In een pan de boter smelten. De bloem toevoegen. Goed roeren. Voorzichtig de melk toevoegen alsook het visvocht, ondertussen goed blijven roeren. Eénmaal de saus gedikt is, het citroensap toevoegen. Kruiden met zout.
  6. Een ovenschotel nemen. De bodem bedekken met de groentejulienne. Daarover de zeevruchten leggen en de stukjes vis. Op het laatste alles bedekken met de saus. Gedurende een 10-tal minuten gratineren.

Lekker met stokbrood.

 

 

14:45 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-12-17

Tongfilets met citroen en olijven

 

2 personen

 

Benodigdheden: aardappelpuree – 8 tongfiletjes – 1 citroen of limoen in fijne plakjes – 250gr kerstomaten – 2 el groene olijven in plakjes -  1 el bloem – verse gehakte bieslook

Bereiding:

  1. Snij de citroen of limoen in fijne plakjes. Hak de bieslook.
  2. Schil de aardappelen. Kook ze en pureer ze. Meng de aardappelpuree met de bieslook. Hou warm.
  3. Wentel de tongfiletjes door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf. Bak ze samen met de gehalveerde kerstomaatjes in olijfolie. 2 à 3 minuten aan elke kant.
  4. Verdeel de vis over de borden en beleg met de plakjes citroen of limoen en de olijven.

Serveer met de aardappelpuree.

 

 

 

14:49 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-17

Kabeljauwhaasje met amandelkorst en wortelpuree

 

 

 

2 personen – tussen 30 en 60 minuten

Benodigdheden: ½ kg wortelen – 1 rode ui – ½ theelepel ras-el-hanout - ½ theelepel kurkuma – zwarte peper – fleur de sel – 2 eetlepels amandelschilfers – 1 eetlepel amandelmeel – 1 teentje knoflook – 1 koffielepel mosterd – 2 stukken kabeljauwhaasje - olijfolie

Bereiding:

De wortelen schillen en in stukken snijden. De rode ui schillen en grof snijden. De ui aanstoven in een beetje olijfolie totdat ze glazig wordt. Hierbij de wortelen toevoegen. De kruiden toevoegen, ras-el-hanout, kurkuma, peper & zout + een scheutje water.

De oven voorverwarmen op 180°.

In een kom 1 eetlepel olijfolie + 2 eetlepels amandelschilfers + 1 eetlepel amandelmeel of eventueel 1 eetlepel fijngestampte amandelschilfers. Mengen. 1 koffielepel mosterd toevoegen samen met het fijn geperste knoflookteentje. Goed mengen.

Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. De kabeljauwhaasjes erin leggen. Hierover de amandelbereiding en nog afkruiden met zwarte peper.

Gedurende 12 minuten in de oven op 180°.

De worteltjes in de blender doen samen met een scheutje olijfolie.

Bij het opdienen enkele druppels olijfolie erover sprenkelen en een klein beetje fleur de sel.

12:02 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-17

Gratin van Sint-Jakobsnootjes met prei

 

 

2 personen – Voorbereiding: 20 min. – Bereiding: 20 min

Benodigdheden: 25 cl halfvolle melk – 3 preiwitten – 1 lookteentje – 20gr boter – 20gr bloem – 12 Sint-Jakobsnootjes – 1 eigeel – 2 takjes peterselie – gemalen gruyère – 1 sjalot

Bereiding:

  1. De preiwitten wassen, in 2 snijden in de lengte en daarna fijnsnijden. Ze gedurende 3 minuten in gezouten kokend water. Uit laten lekken en laten afkoelen. Bewaren.
  2. De sjalot pellen en fijnsnijden, alsook het lookteentje en de peterselie. In een kookpan de fijngesneden sjalot en het lookteentje laten kleuren in de boter. De bloem toevoegen en nog 2 minuten laten kleuren. De lauwe melk toevoegen. Kruiden met peper & zout. Nog 3 minuten laten sudderen. Dan de prei toevoegen, het eigeel en de peterselie. Goed mengen.
  3. Alles in een ovenschotel gieten. De Sint-Jakobsnootjes erop leggen. Bestrooien met de gruyère.
  4. In de voorverwarmde oven plaatsen gedurende 10 minuten op 190°C.

Lekker met of zonder stokbrood.

 

 

20:54 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-17

Kabeljauw in mosterdsaus en peterselie aardappelen

2 personen

Benodigdheden: 2 kabeljauwhaasjes +/- 400gr samen - 450gr aardappelen- 200ml droge witte wijn – 200 ml lichte room – 200 ml visbouillon – Noilly Prat – 2 el graanmosterd – boter – bloem- 2 el gehakte bladpeterselie – peper & zout

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  2. Breng ½ l water aan de kook, samen met de helft van de witte wijn. Pocheer er de visfilets 12 tot 15 minuten in.
  3. Smelt in een pan 1 el boter. Roer er de bloem door en laat even sudderen. Blus al roerend met de rest van de wijn.
  4. Doe er de visbouillon en de room bij. Breng al roerend aan de kook en laat even flink doorkoken. Roer er de mosterd en een scheutje Noilly Prat door. Breng op smaak met peper & zout.
  5. Meng de aardappelen met de peterselie.

 

16:28 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-17

Rog met gebakken venkel

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – Gaartijd: 25 min

Benodigdheden: 2 roggevlerken – 1 grote + 1 kleinere venkel – 2 pijpajuintjes – olijfolie – sojasaus – limoen – peper & zout

Bereiding:

Kruid de roggevlerken met peper & zout. Leg ze in een ovenschotel. Giet er een ferme scheut olijfolie over.

Zet in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 25 minuten.

Maak de venkel schoon. Snij er de hard kernen uit. Snij de rest in lange reepjes. Ze koken gedurende 5 minuten in water met zout.

Goed laten uitlekken.

Versnipper de pijpajuintjes.

Bak de venkel in een pan met olijfolie. Op het einde voeg je de fijngesneden pijpajuintjes toe, een klein beetje sojasaus en het sap van een halve limoen. Kruiden met peper & zout.

 

 

 

17:08 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-07-17

Geroosterde rog met schorseneren

 

2 personen – 20 min + 20 min in de oven

Benodigdheden: 2 mooie roggevlerken – 300gr schorseneren(vers, geschild of diepvries of bokaal) – kervel – 50gr boter – olijfolie – peper & zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Indien het verse schorseneren zijn, snij ze in stukken en blancheer ze in melk of stoom ze gaar. Bij diepvries schorseneren, de aanwijzingen op de verpakking volgen. Schorseneren uit een bokaal, enkel laten uitlekken.
  2. Leg de roggevlerken op een bakplaat en besprenkel met olijfolie aan beide kanten, kruid met peper & zout. Maat 15 à 20 minuten roosteren of tot het visvlees makkelijk van de graat loskomt.
  3. Bak de schorseneren in boter goudbruin. Kruid met peper & zout.
  4. Serveer de rog met de schorseneren. Lepel wat van de schorsenerenboter over de vis. Werk af met de kervel.

Lekker met krieltjes.

11:57 Gepost door Colombine in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende