22-11-17

Tajine van vis met paprika

2 personen – Voorbereiding: 10 min – Bereiding: 50 min

Benodigdheden: kabeljauwhaasje voor 2 personen – aardappelen – 1 kleine groene, rode & gele paprika in reepjes gesneden – 1 rode ui – 1 soeplepel kurkuma – peper & zout – 1 klein glaasje droge witte wijn

Bereiding:

  1. De aardappelen gedurende 10 minuten koken in kokend gezouten water. In geen te grote stukken snijden. Ze moeten praktisch gekookt zijn.
  2. Ze laten uitlekken en onderaan in de tajine leggen. Daarop de vis plaatsen, kruiden met peper & zout en de reepjes paprika. Een goeie dosis kurkuma erover strooien. Een glaasje droge witte wijn erbij gieten en de rode ui in ringen erop leggen.
  3. In een koude oven plaatsen. Dit gedurende ongeveer 40 minuten op 180°. Bij het openen van de tajine de saus over de vis gieten.

Lekker met een stukje brood erbij.

 

 

20:26 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-17

Kip op zijn Marokkaans

 

 

 

 

 

 

2 personen – Duurtijd: +/- 55 min

Benodigdheden: 2 kippenbillen – 100gr  groene boontjes – 3 wortels – 4 aardappelen – 1 ui – 200gr erwtjes extra fijn – 1 kl doosje witte bonen – 3 soeplepels olijfolie – 1 soeplepel + 1 koffielepel gemalen komijn – ½  koffielepel zout  + zwarte peper

Bereiding:

Vooraf (20 min): De witte bonen laten uitlekken en afspoelen.

     De groene bonen + de erwtjes gaar koken. 

      De wortelen in grote stukken snijden.

       De aardappelen schillen en in 4 snijden.

        De ui pellen en in fijne stukjes snijden.

De bereiding:

  1. 2 eetlepels olijfolie verwarmen in een tajine. De ui laten kleuren gedurende enkele minuten samen met 1 koffielepel gemalen komijn, ½ koffielepel zout en ½ koffielepel gemalen zwarte peper.
  2. 1 soeplepel olijfolie toevoegen en laat hierin de kip kleuren langs alle kanten.
  3. De aardappelen en wortelen toevoegen, alsook +/- 1 liter water, totdat alles bedekt is.
  4. Naar het kookpunt brengen samen met ½ koffielepel zout, 1 koffielepel gemalen komijn en de zwarte peper. Gedurende 20 minuten laten sudderen op een zacht vuur.
  5. Daarna de erwtjes toevoegen samen de witte bonen en de groene boontjes. Verder laten sudderen gedurende een 7-tal minuten.

 

 

Lekker met brood.

11:28 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-09-17

Tajine met lamsvlees

 

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – Bereiding: 90 min

Benodigdheden: 4 mooie stukken lamsvlees – 3 grote ajuinen – 1 tomaat – 2 wortelen - 1 koffielepel gehakte peterselie – 1 koffielepel saffraan – 1 snuifje gember – 1 snuifje 4 kruiden mengsel – ½ koffielepel kaneel – 1 kaneelstokje – peper & zout

Bereiding:

De uien fijnsnijden. De wortels schrapen en in fijne stukken snijden. De tomaat pellen en pitjes uithalen.

Het vlees in de tajine leggen samen met de fijngesneden ajuinen, de wortelschijfjes, 1 snuifje zout, 1 snuifje peper en de andere kruiden.

Dit alles overgieten met 1 glas water.

De tajine bedekken en zachtjes laten sudderen op een gemiddeld vuur gedurende 1 uur. Nu en dan roeren.

Na 1 uur de stukjes tomaat toevoegen. Het kaneelstokje eruit halen. Verder laten sudderen gedurende een half uur.

Opdienen met couscous.

 

 

 

15:48 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-17

Gekonfijte citroenen met zout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden: 1 bokaal van 350 ml – 1 goed snijdend mes – 1 steelpan - 2 citroenen – water – zout

Bereiding:

  • Goede de citroenen boenen. Nadien ze afdrogen. Iedere citroen in 4 snijden in de lengte maar niet tot het einde. De stukken mogen niet van elkaar gescheiden worden.
  • De citroenen openen en het binnenste zouten. De citroenen terug sluiten.
  • Ze samen dicht opeen in een propere en droge bokaal plaatsen.
  • De bokaal sluiten.
  • Na 2 à 3 dagen zullen de citroenen hun sap afgeven.
  • Indien de citroenen niet onder hun sap staan, bijvullen met vloeistof. Hiervoor 200 ml water koken in een steelpan. Laten afkoelen en 10gr zout toevoegen.

 

12:19 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-16

Tajine met pruimen en abrikozen

 

 

4 personen – 1 uur

Benodigdheden: 8 kippendrumsticks -150gr gedroogde pruimen van Agen – 150gr gedroogde abrikozen – 1 ui – 1 teen knoflook – sap van ½ citroen – 1 el ras el hânout – 2 el amandelschilfers – boter & olijfolie – peper & zout.

Bereiding:

  1. Zet een tajine op het vuur met een beetje boter en olijfolie. Bak er de kippenbouten in 10 minuten rondom goudbruin in.
  2. Pel en snipper de ui en de knoflook, voeg toe aan de tajine.
  3. Voeg de gedroogde vruchten, de ras el hânout en het citroensap toe aan de kip. Kruid met peper & zout, voeg 500 ml water aan toe en laat alles 40 minuten op een zacht vuur garen.
  4. Zet een pan zonder vetstof op het vuur en rooster er de amandelschilfers in. Bestrooi de tajine met de amandelen net voor het opdienen.

Lekker met couscous

 

 

16:03 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-10-14

Tajine van lotte met saffraan en curry

 

 

 

Voorbereiding: 25 min Bereiding: 45 min

 

Voor 6 personen:

 

1 kg lotte van 1 cm dikte – 4 tomaten – 1dl room – 100g witte kaas van 0% - 2 fijngesneden sjalotjes –

2 soeplepels curry – 1 mespuntje saffraan – 1 boeket koriander – 1 soeplepel olijfolie – peper & zout

 

De filets van lotte op keukenpapier leggen.

De tomaten schillen, ontpitten en in kleine blokjes snijden.

Olijfolie in een pan doen en de sjalotjes laten zweten. De tomatenblokjes erbij smijten en laten sudderen op een zacht vuurtje. Nu en dan eens roeren, tot het vocht volledig opgeslorpt is.

Room, kaas, curry en saffraan mengen.  Dit alles toevoegen aan de tomaten en sjalotten.  Peper en zout toevoegen en mengen.

De mengeling van tomaten en room in de tajine gieten.  Daarop de lotte leggen en de fijngeknipte koriander erover strooien.

Gedurende 45 minuten laten sudderen in de tajine.

17:39 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tajine van kip met gekonfijte citroen

 

 

4 personen

Benodigdheden: 1kg kippenbouten – 2 rode paprika’s – 2 groene paprika’s – 4 dikke vleestomaten – 1 ui – 100g olijven – 1 gekonfijte citroen – 2 teentjes knoflook – 1 portie saffraan – 1 kl paprikapoeder – 1kl gemberpoeder – 1 kl kaneel – handvol koriander + 2 dl kippenbouillon – olijfolie – peper & zout

1.       Maak de groenten schoon. Snipper de ui en de knoflook. Snij de tomaten in partjes, de paprika’s in repen, de citroen in kwartjes.

2.       Braad de kippenbouten rondom aan in olie. Kruid ze met peper, zout, gember, saffraan, paprikapoeder  en kaneel. Neem ze uit de pan en hou even apart.

3.       Fruit in dezelfde pan de ui. Doe er de paprika, tomaten en knoflook bij. Roerbak 5 minuten.

4.       Schep de groenten in de tajine. Verdeel er de kip, gekonfijte citroenen en olijven over. Schenk er de warme bouillon bij. Dek af en zet 40 tot 50 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.

5.       Werk de tajine af met gehakte koriander en serveer met couscous, pasta of rijst.

 

17:36 Gepost door Colombine in Tajine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |