03-11-17

KIPPENSOEP OP Z’N THAIS

 

 

 

 

2 el olijfolie – 1 el Thaise groene kerriepasta – 2,5cm verse gember in luciferdunne reepjes – 4 dl kokosmelk – 5 dl kippenbouillon – 1 kipfilets, in dunne reepjes – 100g sperziebonen, gehalveerd – 1 grote wortel, in luciferdunne reepjes – 25g verse koriander, fijngehakt – 6 lente-uitjes, in dunne ringen – 1 rode peper, gehalveerd en dun gesneden – 1 limoen, in kwartjes

 

  1. Verhit de olijfolie in een hapjespan en voeg de kerriepasta toe. Doe er na een minuut de gember bij.
  2. Schenk er de kokosmelk, kippenbouillon bij.  Breng alles aan de kook en laat 1 minuut zachtjes koken.  Voeg dan de kip toe, breng weer aan de kook, leg het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken.
  3. Doe de sperziebonen en wortel bij de soep en laat alles nog 5 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  4. Voeg de koriander en lente-uitjes toe aan de soep. Proef of ze meer zout nodig heeft en voeg in dat geval wat vissaus toe.
  5. Strooi de fijngehakte peper erover en geef de limoen erbij.

 

 

 

16:38 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-10-17

Mexicaanse kidneybonensoep met korianderpesto

 

 

 

 

Bereiding: 1 uur ongeveer

Benodigdheden: 750gr gemengd gehakt – 2 uien –4 teentjes knoflook - 2kl gemalen komijn – 2kl gemalen koriander – 2kl gedroogde oregano – 3 paprika’s(rood, groen en geel) – 1 chilipeper – 1 blikje tomatenpuree – 800gr tomaten uit blik – 1,5 l runderbouillon – 400gr kidneybonen(blik) - nachos om erbij te serveren

Voor de pesto: 1 bosje koriander -25gr cashewnoten – 25gr geraspte Parmezaan – 120ml zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Pel en snipper de uien en de lookteentjes. Kneed het gehakt met een kwart van de uien en de knoflook. Meng de helft van de komijn, koriander en oregano erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Rol kleine(soep)balletjes van het gehakt en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  2. Verhit olie in een grote pan en bak de rest van de ui en de knoflook glazig. (Bewaar een ½ kl. knoflook voor de pesto)Snij intussen de paprika’s in stukjes en de chilipeper in dunne ringen. Bak mee en voeg de tomatenpuree toe. Roer goed door en doe de tomaten uit blik en de bouillon erbij. Voeg de rest van de kruiden toe. Laat de soep 25 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 10 minuten de bonen en de gehaktballetjes toe en laat ze nog 10 minuten garen.
  3. Mix voor de pesto de koriander, het restje knoflook, cashewnoten en Parmezaan met de staafmixer tot een grove pasta. Voeg scheutje voor scheutje genoeg zonnebloemolie toe tot een smeuïge pesto ontstaat.
  4. Lepel wat pesto in de soep en serveer met nachos.

 

 

 

14:58 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-17

Seldersoep met kruidenroom en kip

 

45 minuten

Benodigdheden: 2 l verse kippenbouillon – scheutje citroensap – handvol peterselie – handvol verse dragon – handvol verse basilicum – handvol verse bieslook – handvol verse kervel – 2 dl room – klontje boter – 1 dl Noilly Prat - 2 groene selder – 1 bouquet garni – 1 steranijsje – 2 ajuinen – 1 lookteentje - selderzout – peper & zout

Bereiding:

  • De basis voor de soep is kippenbouillon. Vers getrokken van kippenbillen met Daarna zeven. De bouillon houden en het kippenvlees.
  • Pel de uien en snij ze grof. Pel de look en snij het teentje in stukjes.
  • Verhit een soepketel en smelt er een klontje boter in.
  • Stoof de stukken ui en de snippers look. Vermijden om ze te kleuren.
  • Spoel de selder schoon en snij de selder in stukjes. Voeg ze bij de uien en laat de groenten nog enkele minuten stoven.
  • Het kruidentuiltje toevoegen samen met het steranijs.
  • Giet de Noilly Prat bij de groenten en laat ze nog even stoven, zodat de alcohol grotendeels verdampt.
  • Schenk de gezeefde kippenbouillon bij de gestoofde groenten.
  • Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  • Verwijder het steranijs en het bouquet garni.
  • Mix de soep glad met de staafmixer.
  • Kruid de soep met selderijzout en peper van de molen.
  • Verdeel het kippenvlees in stukken in de soep.

 

  • Schenk de room in een ruime mengschaal. Gebruik de ‘garde’ om de room half op te kloppen.

 

  • Spoel alle verse kruiden en verwijder de taaie steeltjes. Snipper de kruiden zo fijn mogelijk.

 

  • Meng de fijne kruiden onder de room en voeg wat peper van de molen en een snuifje zout toe. Proef de luchtige saus en verfris ze met een klein scheutje citroensap.

 

Lepel in elke soepkom warme seldersoep met stukje kip. Werk elke portie af met een schep luchtige kruidenroom.

 

  • .

20:33 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-17

Mexicaanse bonensoep

 

 

4 personen – Bereidingstijd: 30 min + 90 min garen

Benodigdheden: 500gr rundschenkel – 3 stengels selder – 2 grote wortelen – 1 rode paprika – 2 rode uien – 2 teentjes look – 1 rode chilipeper – 450gr rode boontjes, uit blik, uitgelekt – 400gr tomatenblokjes(uit blik) – 1 doosje tomatenpuree – ½  eetlepel komijnpoeder – ½  eetlepel gedroogde oregano – ½ koffielepel paprikapoeder – 1,5 liter runderbouillon – olijfolie – zout

4 eetlepels zure room – enkele takjes koriander

Bereiding:

Pel de rode uien en snij ze in fijne halve ringen. Pel de looktenen en plet ze tot pulp.

Snij de rode chilipeper open en verwijder de zaadjes. Snij het in fijne stukjes.

Verhit een beetje olijfolie in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof de uienringen en roer er de lookpulp en stukjes chilipeper doorheen.

Snij het vlees in kleine blokjes. Laat ze meestoven met de uien.

Snij de selder in kleine stukjes. Doe ze in de stoofpot en roer.

Schil de wortelen en de rode paprika. Snij ze deze groenten in kleine blokjes. Doe ze ook bij de stoofpot.

Strooi er de kruiden over.

Schep de tomatenpuree bij de groenten, roer. Voeg de tomatenblokjes toe.

Spoel de rode bonen en voeg ze toe in de soepketel.

Schenk water of bouillon bij de soep. Eventueel nog bijkruiden met een beetje zout. Zet de deksel op de pot en laat nu sudderen op een zacht vuurtje gedurende min 90 min. Het vlees moet boterzacht zijn.

Roer de zure room los. Schep in ieders bord een portie Mexicaanse bonensoep. Strooi er de korianderblaadjes over en serveer met de room om door de maaltijdsoep te roeren.

 

P.s.: dit is een gerecht van Jeroen Meus. De kruiden zijn aangepast alsook de hoeveelheid bouillon.

12:08 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-08-16

Pittige maaltijdsoep met zomergroenten

 

Benodigdheden: 1 el olijfolie – 2 uien, gesnipperd – 1 blik gepelde tomaten – 1 kl. paprikapoeder – 1 el gedroogde oregano – ½ kl. chilivlokken – 2 laurierblaadjes – 1,5l groentebouillon – 250gr prinsessenboontjes – 1 courgette, in reepjes- 1 rode en gele paprika, in reepjes – peper & zout.

Voor erbij: tabasco – fetakaas – brood

Bereiding:

  1. Fruit de ui glazig in olijfolie. Doe er de tomaten en de kruiden bij. Roerbak 5 minuten.
  2. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Doe er dan ook de groenten bij. Breng opnieuw aan de kook en laat 2 minuten doorkoken tot ze gaar zijn.
  3. Serveer de soep met de fetakaas en tabasco apart erbij, zodat iedereen naar smaak kan nemen.

20:49 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-16

Mexicaanse bonensoep

 

 

4 personen – Bereidingstijd: 30 min + 90 min garen


Benodigdheden: 500gr rundschenkel – 3 stengels selder – 2 grote wortelen – 1 rode paprika – 2 rode uien – 2 teentjes look – 1 rode chilipeper – 450gr rode boontjes, uit blik, uitgelekt – 400gr tomatenblokjes(uit blik) – 1 doosje tomatenpuree – 1 eetlepel komijnpoeder – 1 eetlepel gedroogde oregano – ½ koffielepel paprikapoeder – 1 liter bouillon – olijfolie – zout
4 eetlepels zure room – enkele takjes koriander


Bereiding:
Pel de rode uien en snij ze in fijne halve ringen. Pel de looktenen en plet ze tot pulp.
Snij de rode chilipeper open en verwijder de zaadjes. Snij het in fijne stukjes.
Verhit een beetje olijfolie in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof de uienringen en roer er de lookpulp en stukjes chilipeper doorheen.
Snij het vlees in kleine blokjes. Laat ze meestoven met de uien.
Snij de selder in kleine stukjes. Doe ze in de stoofpot en roer.
Schil de wortelen en de rode paprika. Snij ze deze groenten in kleine blokjes. Doe ze ook bij de stoofpot.
Strooi er de kruiden over.
Schep de tomatenpuree bij de groenten, roer. Voeg de tomatenblokjes toe.
Spoel de rode bonen en voeg ze toe in de soepketel.
Schenk water of bouillon bij de soep. Eventueel nog bijkruiden met een beetje zout. Zet de deksel op de pot en laat nu sudderen op een zacht vuurtje gedurende min 90 min. Het vlees moet boterzacht zijn.
Roer de zure room los. Schep in ieders bord een portie Mexicaanse bonensoep. Strooi er de korianderblaadjes over en serveer met de room om door de maaltijdsoep te roeren.

P.s.: dit is een gerecht van Jeroen Meus. Je kan deze soep ook klaarmaken door in een voorverwarmde oven op 160°C te plaatsen.

12:41 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-15

Minestrone met groentetrio

 

 

 

Benodigdheden : 1 courgette – ½ knolselder – 250g tomaten – groentebouillonblokjes – min 1 liter water – 1 knoflookteentje – mini-pasta - Peper & zout

Bereiding:

1.      Snij de courgette in kleine blokjes, alsook de knolselder. Schil de tomaten en snij ook in blokjes.

2.      Breng het water aan de kook, samen met de groentebouillonblokjes.

3.      Doe er de courgette, het knoflookteentje en de knolselder bij. Laat 15 minuten zacht koken. Voeg er de mini pasta bij.

4.      Voeg er de tomaatblokjes bij en laat nog 5 minuten sudderen. Breng op smaak met peper & zout.

5.      Werk af met een beetje olijfolie.

 

 

 

16:55 Gepost door Colombine in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |