29-10-17

Pittige scampicurry

 

 

2 personen – 25 minuten

Benodigdheden: +/- 25 scampi’s, schoongemaakt – 100gr sojascheuten – 250gr champignons – 1 rode ui – 100gr peultjes – 120gr bamboescheuten, blik – 250ml kokosmelk – 3kl gele currypasta – 250 ml kippenbouillon – olijfolie – zout

Bereiding:

  1. Spoel de groenten en maak ze schoon. Laat de soja- en bamboescheuten uitlekken. Snij de champignons in kwartjes. Snij de ui in partjes en haal de verschillende laagjes los. Snij de peultjes schuindoor.
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Bak de scampi’s aan beide kanten tot ze roze zijn. Haal ze uit de pan en hou warm. Verhit 3 eetlepels olie in de wok. Voeg de currypasta toe en laat even meebakken. Doe er de champignons bij en vervolgens de ui, de peultjes en de bamboescheuten. Laat al roerend even bakken. De groenten mogen nog knapperig zijn.
  3. Blus met de kokosmelk en de bouillon. Roer en laat warm worden. Doe er de sojascheuten in. Laat nog eens goed doorwarmen. Voeg er de scampi’s aan toe en kruid met wat zou.
  4. Serveer met limoenpartjes en basmatirijst.

 

 

12:11 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-07-17

Scampispiesjes met couscoussalade

2 personen

 

30g gepelde scampi’s – 4 teentjes knoflook – 1 citroen, in 8 partjes – 150g couscous – 1 tomaat – ½ komkommer – 1 el gehakte peterselie – olijfolie – cayennepeper – peper en zout

  1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Vermeng de scampi’s met 2 el olijfolie, de teentjes look geplet en in 2 gesneden, de citroen, peper en zout. Rijg alles aan spiesjes.
  3. Roer de couscous los met een vork. Snij de tomaat en komkommer in blokjes.  Roer ze door de couscous, samen met de gehakte peterselie.  Kruid met een weinig cayennepeper en zout.
  4. Gril de spiesjes 2 minuten en serveer ze met de couscoussalade.

19:56 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-17

Soep van gekruide gamba’s met rijst en curry

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – Bereiding: 20 min

Benodigdheden: 20 diepvriesgamba’s – 2 pijpajuin – 2 lookteentjes – 1 stukje gember – 1 tomaat – 1 handvol spinazie – 1 soeplepel curry – 100gr basmati rijst – olijfolie – 1 snuifje Cayenne peper – peper & zout -

Bereiding:

  1. De ontdooide gamba’s pellen en in 2 snijden. De lookteentjes pellen en fijnsnijden alsook de gember. De uien pellen, wassen en grof snijden samen met de stengel.
  2. De pijpajuintjes fruiten in een beetje olijfolie. Look, gember, gamba’s et de curry toevoegen. Laten stoven gedurende 5 min. Natmaken met 1 liter water. En alles tot het kookpunt laten brengen.
  3. Ondertussen de spinazie wassen, laten uitlekken en het staartje verwijderen. De tomaat wassen, in kleine stukjes snijden en de pitjes verwijderen. Spinazie, tomatenblokjes en het piment toevoegen aan de soep. Kruiden met peper en zout.
  4. 10 minuten voor het einde van de kooktijd, de rijst toevoegen. Regelmatig roeren. Daarna nog 5 minuten laten rusten, af van het vuur en met het deksel erop alvorens op te dienen.

18:04 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-06-17

Scampi’s met rijke tomatensaus

 

2 personen – Voorbereiding: 10 min – Bereiding: 30 min

 

Benodigdheden: 500gr scampi’s – 4 rijpe tomaten – 10 trostomaatjes – 4 zongedroogde stukjes tomaat – 1 teentje look – citroentijm – 1 koffielepel Provençaalse kruiden – szechuanpeper – zeezout – olijfolie

 

Bereiding:

Snij de tomaten in grote stukken. Verwijder enkel de harde witte kern in het midden. Doe een goede scheut olie in een pan en bak hierin d tomaten en laat deze zachtjes 20 minuten pruttelen. Regelmatig roeren.

Snij intussen de zongedroogde tomaatjes in fijne repen, voeg ze bij de tomaten en laat ze mee stoven.

Kruid het tomatenmengsel met verse citroentijmblaadjes, peper & zeezout.

Intussen pel je de scampi’s en leg je ze in een vuurvaste schotel. Overgiet met olie en kruid met szechuanpeper, zeezout en Provençaalse kruiden. Zet dit voor 10 minuten in een warme oven van 180 graden.

Halveer ondertussen de trostomaatjes.

Nadat de tomaten 20 minuten op het vuur hebben gestaan, voeg je nu 5 gehalveerde trostomaatjes toe en laat die 5 minuten mee koken.

Haal van het vuur en voeg nu de andere helft van de trostomaatjes toe.

Roer nog eens goed alles door elkaar, maar zet het vanaf nu niet meer terug op het vuur.

Schik de scampi’s tegen de dikke tomatensaus aan.

17:51 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-16

Paella

 

 

6 personen – Bereiding: rekenen op min 2 uur

Benodigdheden: 1 ½ l kippenbouillon – 3 grote uien – 3 teentjes look – 2 rode paprika’s – 200gr chorizo – 1 kg mosselen – 300gr inktvis – 750gr paella rijst – 12 gamba’s - 12 drumsticks – 250gr erwten(diepvries – ½ citroen – 1 doosje saffraanpoeder – kippenkruiden – paprikapoeder – platte peterselie – 2,5 dl droge witte wijn – olijfolie – peper & zout

Voorbereiding:

  • Kippenbouillon vers maken of met bouillonblokjes
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Pel de teentjes knoflook en plet ze tot pulp
  • Snij de paprika’s overlangs in twee en gebruik een dunschiller om de schil te verwijderen. Verwijder de zaadlijsten en de vliesjes. Snij de stukken paprika in kleine stukjes
  • Ontvel eerst de chorizo. Je snijdt die daarna in dikke schijven. Daarna in blokjes.
  • Spoel de mosselen
  • Verwijder het pantser en het staartstukje van de gamba’s

Bereiding:

  • De mosselen wassen en laten openen op een hoog vuur gedurende 3 minuten. Laat ze staan in het kookwater.
  • Verhit een hele grote pan op een stevig vuur. Als het kan een paella pan. Schenk er een flinke scheut olijfolie in en bak de gamba’s kort. Draai ze na een minuut om en vis ze kort nadien uit de olie.
  • Strooi een flinke snuif kippenkruiden over de kippenboutjes. Leg ze meteen in het braadvet. Zet indien nodig het vuur zachter. Bak de boutjes gedurende ongeveer 10 minuten. Draai ze tussendoor af en toe even om, tot de kip een egaal goudbruin kleurtje heeft.
  • Neem de boutjes even uit de pan
  • Doe de blokjes chorizo in de pan en bak ze in een paar minuten goudbruin. Schuif ze nadien ook naar de kant van de paella pan of haal ze er even uit.
  • Nu bak je de inktvisringen in de olie die het aroma en de kleur van de chorizo heeft.
  • Bak de bleke ringen calamares tot ze een krokant randje krijgen. Schuif ze nadien opzij of schep ze uit de pan.
  • Strooi paprikapoeder op de uien, gevolgd door saffraanpoeder. Roer en voeg de stukken paprika toe.
  • Meng alle ingrediënten samen: de boutjes, de stukjes chorizo, de calamaresringen, de ui en de paprika.
  • Strooi de paella rijst in de pan en roer. Stoof de rijst gedurende een paar minuten.
  • Giet de witte wijn in de pan en roer. Met een spatel kun je de aanbaksels losroeren.
  • Kort nadien giet je het grootste deel van de bouillon in de pan. Laat de rijst ongeveer 20 minuten sudderen. Roer regelmatig even met een houten spatel.
  • Strooi de ontdooide erwtjes in de pan.
  • Verdeel de mosselen bovenop de rijstschotel. Leg er ook de voorgebakken gamba’s bij.
  • Laat de schelp- en schaaldieren garen en roer de paella af en toe voorzichtig om.
  • Rasp een beetje zeste van een citroen over de bereiding.
  • Controleer of de mosselen gaar zijn. Proef de paella en kruid de bereiding met wat peper van de molen.
  • Snipper een flinke hoeveelheid platte peterselie en strooi het over de paella.

 

18:06 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-07-16

Mosselen op Provençaalse wijze

 

2 personen – 40 minuten

Benodigdheden: 2 kg Jumbo mosselen – 1 kg pruim(Roma)tomaten – 2 grote uien – ½ bol knoflook – 1 bosje peterselie – 3 takjes rozemarijn – 2 takjes citroentijm – 6 el olijfolie – 1 blikje tomatenpuree(80g) – 350 ml droge witte wijn – peper en zout

Bereiding:

  1. Spoel de mossen en maak ze indien nodig schoon. Pel de uien en de knoflook en snipper beide fijn. Snij de tomaten kruiselings in, dompel ze even in kokend water, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snij de tomaten in partjes, verwijder de pulp en de pitjes en snij het vruchtvlees in stukjes. Spoel de kruiden, schud ze droog, haal de blaadjes van de steeltjes en hak die fijn.
  2. Fruit de ui- en de knoflooksnippers samen met de gehakte kruiden glazig in olijfolie. Voeg er de tomatenblokjes en de tomatenpuree aan toe, kruid met peper en zout. Laat 15 minuten onder deksel stoven op een zacht vuurtje.
  3. Blus met de witte wijn. Doe er de gespoelde mosselen bij en laat ze op hoog vuur gaar koken onder deksel. Schud ze geregeld op tot de schelpen volledig open staan.

Serveer met stokbrood of frietjes.

 

 

18:03 Gepost door Colombine in Schaaldieren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |