05-06-17

Gegrilde steak met tapenade

 

 

2 personen – Voorbereiding: 10 min – Bereiding: 25 min

Benodigdheden: 2 steak tournedos – 1 soeplepel tapenade – 20cl kalfsfond – 2 soeplepels olijfolie – krieltjes – rode en gele paprika – zout & peper

Bereiding:

De kalfsfond laten inkoken tot de helft. Af van het vuur, de tapenade toevoegen.

De saus warm houden, maar niet meer laten koken.

De krieltjes schillen en koken. Daarna bakken.

De paprika’s in lange repen snijden en laten stoven in olijfolie tot ze zacht zijn.

De steaks bakken in een pan met olijfolie.

 

 

17:29 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-17

Rundstartaar op zijn Italiaans

 

2 personen

Benodigdheden: 350gr rundersfilet – 1 kleine rode ui, heel fijn gesneden – 6 blaadjes basilicum, fijn gesneden – ¼ t( 60 ml) geraspte parmezaan – ¼ koffielepel Sambal Oelek – 1 koffielepel pesto van zongedroogde tomaatjes – 2 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden -  1 koffielepel citroensap(of azijn) – 1 soeplepel olijfolie – peper & fleur de sel

Bereiding:

  • De rundsfilet zo fijn mogelijk hakken. Het kan ook met een gehaktmolen natuurlijk.
  • De fijngesneden ui, basilicum en geraspte parmezaan mengen met het vlees.
  • Een mengsel maken de olijfolie en het citroensap. Goed mengen gedurende enkele seconden. Dit toevoegen bij de tartaar alsook de Sambal Oelek, de pesto en de zongedroogde tomaatjes.
  • Peper & zout toevoegen. Gedurende 15 à 30 minuten laten rusten in de koelkast

Lekker met frietjes en een salade enkel met rucola of toch zeker gemengde sla met rucola.

 P.S.: voor diegene die geen kaas lusten, kan de parmezaan weg gelaten worden.

 

 

15:06 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-17

Entrecote met rode wijnsaus

2 personen

Benodigdheden: 1 grote entrecote of 2 mindere(200gr/stuk) – 1 rode ui - 1 bosje waterkers – 1 bosje radijzen – 2 lente-uitjes – 200 ml rode wijn – 2 takjes tijm – boter – peper & zout

Bereiding:

  1. Snipper de rode ui fijn, rist de blaadjes van de tijm. Fruit de rode ui en de tijm in een klein beetje boter. Voeg de rode wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  2. Spoel en droog de waterkers, de radijzen en de lente-ui. Snij de radijzen in vieren e de lente-ui in ringen. Hussel alles door elkaar en breng op smaak met vinaigrette.
  3. Bak de entrecote(s) ongeveer 3 minuten aan elke kant. Alles hangt af van de dikte. Kruid met peper. Haal het vlees uit de pan en laat het nog enkele minuten rusten onder aluminiumfolie. Blus de pan met de gereduceerde rode wijn en roer het aanbaksel los, breng op smaak met peper en zout.
  4. Serveer de entrecote met de waterkers-radijzensalade en de rode wijnsaus.

Lekker met o.a. kroketten, maar ook met puree.

15:51 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-17

Rosbief met groentepannetje en dragonsaus

 

 

 2 personen – bereidingstijd: minder dan 60 minuten

Benodigdheden: +/- 600gr rosbief – 200gr snijbonen – 2 rapen – ½ courgette – dragon – krieltjes – 1 sjalot – 1 teentje knoflook – 1 ½ soeplepel zure room – dragon – boter – 1 dl rode wijn – 2 dl vleesbouillon(0,5 blokje opgelost in 2 dl heet water) – gedroogde tijm – 1 laurierblaadje – peper & zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snij de geschilde rapen in 2 en daarna in gelijke halvemaantjes. Kook de bonen en de raapjes 3 min onafgedekt gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud stromend water.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de rosbief aan alle kanten goudbruin. Leg in een ovenschotel en kruid met peper. Blus de braadpan met 1 dl water, schraap de braadresten los en giet bij de rosbief. Bak volgens het gewicht 20 min per 500gr rosbief in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Snipper de sjalot fijn. Doe samen met de rode wijn, de vleesbouillon, de tijm en het laurierblaadje in een steelpannetje en kook 10 min. op een hoog vuur(zonder deksel). Giet er op het einde het braadvocht van het vlees bij. Verwijder het laurierblaadje, haal van het vuur en klop 1 eetlepel koude boter onder de saus. Hou warm.
  • Kook intussen de krieltjes gaar in de schil in licht gezouten water. Giet af en snij in de lengte middendoor.
  • Snipper ondertussen het knoflook fijn en snij de courgette in gelijke staafjes van 1 cm breed. Smelt 1 eetlepel boter in de braadpan van het vlees en bak het knoflook en de courgettestaafjes 3 min. Voeg de snijbonen en raapjes toe en warm alles nog even op. Breng op smaak met peper & zout.
  • Snipper de dragon fijn en meng onder de zure room. Kruid met peper & zout.

 

  • Afwerking
  • Snij de rosbief in sneetjes, verdeel over de borden en lepel er de sjalotsaus over. Geef er de groenten en de krielaardappelen bij. Lepel een toefje dragonroom op de aardappelen.

 

 

 

15:21 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-07-16

Rosbief “Chermoula”

 

 2 personen – Voorbereiding: 20 min – Bereiding: +/- 20 minuten

Benodigdheden: 1 rosbief van ongeveer 500gr – ½ bussel platte peterselie – 1 bussel koriander – 2 rode uien – 1 teentjes knoflook – 2 kl. paprikapoeder – 2 kl. komijnpoeder - olijfolie – zout – zwarte peper

Bereiding:

  1. Haal het vlees 1uur vooraf uit de koelkast en bind op met keukentouw.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C
  3. Pel de uien en snijd in fijne plakjes
  4. Pel de teentjes knoflook, halveer, haal de kiem eruit en plet ze. Hak de peterselie en koriander grof. Voeg, samen met de droge kruiden, toe aan de knoflook. Kruid met zout en meng goed.
  5. Zet een tajine op het vuur met 2 el olijfolie. Kleur er de rosbief aan alle kanten in. Haal het vlees eruit. Voeg nog 1 el olijfolie toe aan de pot en bak er de uien in zacht. Voeg de kruidenmengeling toe en leg er de rosbief weer in. Gaar nog een 20 minuten verder in de oven.
  6. Haal het vlees uit de tajine, wikkel in aluminiumfolie en laat 10 min rusten alvorens te snijden.
  7. Snij in plakjes en serveer.

Lekker met gebakken krieltjes.

 

17:50 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-15

Gevulde aardappel met eendenlever

 

Ideaal als begeleiding met een gegrilld rood vlees zoals een tournedos.

 

Benodigdheden: 1 eendenlever – 1 grote aardappel per persoon – fleur de sel – zwarte peper

Bereiding:

·         De oven voorverwarmen op 180°C

·         De aardappelen proper schrobben onder stromend water, afdrogen en afzonderlijk in aluminium folie verpakken. Vooraf kruiden met fleur de sel en zwarte gemalen peper.

·         De verpakte aardappelen op een bakplaat in de voorverwarmde oven plaatsen.

·         Gedurende 45 min laten bakken in de oven.

·         Ondertussen de eendenlever in sneetjes verdelen( de zenuwen verwijderen) en gedurende 1 min per kant bakken in een warme pan.

·         De sneden eendenlever mogen niet volledig gebakken zijn.

·         Nadat de aardappelen klaar zijn, de temperatuur van de oven laten dalen tot 70°C.

·         De aardappelen eruit halen en het aluminiumfolie verwijderen. Bovenaan de aardappel een grote kap afsnijden. Voor 1/3de deel de aardappel uithollen met een soeplepel.

·         In de vrijgekomen holte plaats je dan een snee gebakken eendenlever. Daarna het kapje er terug op plaatsen.

·         De gevulde aardappelen terug in de warme oven plaatsen gedurende 3 à 4 minuten.

Opdienen met gegrilld rood vlees

 

 

 

 

 

15:32 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-14

Biefstuk met sausje van groene kruiden

 

 

 

2 personen – ongeveer 30 minuten

 

Benodigdheden: 2 biefstukken –1 augurk in stukjes gesneden – 1 kl kappertjes- 2 dl room – boter – 1 dl kalfsfond – ½ glas droge witte wijn – 1 el gehakte peterselie – 1 el gehakte dragon – peper & zout

Bereiding:

·         Bak de biefstukken naar smaak en hou ze warm.

·         Deglaceer de pan met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de kalfsfond aan toe en laat de helft inkoken. Giet er dan de room bij en laat inkoken tot de gewenste sausdikte.

·         Roer de smaakmakers(augurk, kappertjes, peterselie & dragon) door de saus. Bij kruiden met peper & zout.

·         Serveer met het vlees, tuinkers. Lekker met gebakken aardappelen.

 

 

 

 

 

21:08 Gepost door Colombine in Rundvlees | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |