18-03-16

Thaise curry met balletjes

 

 

4 personen – 20 minuten

Benodigdheden: 500gr kippengehakt(het kan ook met gewoon gemengd gehakt) – 150gr prinsessenboontjes –sap van 1 limoen – 1 rood chilipepertje – 1 el geraspte gember – enkele takjes basilicum – 1 ei – 6 el panko(Japans paneermeel) – 1 el Thaise currypasta – 400 ml kokosmelk – 225gr bamboescheuten, bokaal – 1 el kokosolie(of olijfolie) – peper & zout.

Bereiding:

  1. Kook de boontjes gaar. Spoel de bamboescheuten en laat goed uitlekken. Meng het gehakt samen met de gember, de panko en het ei. Kruid met peper & zout. Rol er niet te kleine balletjes van.
  2. Verwarm de olie in een pan en kleur de balletjes rondom goudbruin. Haal ze eruit en zet even opzij.
  3. Doe de currypasta in de pan van de balletjes en roerbak 1 minuut. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Doe de balletjes, de bamboescheuten en de boontjes bij de saus. Laat 5 minuten garen of tot de bonen beetgaar zijn en ook de balletjes. Snij het chilipepertje in ringen. Eerst de zaadjes uithalen natuurlijk.
  4. Kruid de saus met peper & zout. Werk af met limoensap, de ringetjes chilipeper en het basilicum.

Lekker met rijst.

 

 

 

 

 

 

 

16:31 Gepost door Colombine in Rijstgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-15

Gratin van rijst met tomaten en mozzarella

 

 

Voorbereiding: 20 min – Bereiding: 25 min

Voor 4 personen

Benodigdheden: 2 bolletjes mozzarella – 2 zakjes rijst, al gekookt – 10 tomaten – 2 uien – 4 soeplepels olijfolie – 2 soeplepels Provençaalse kruiden – enkele blaadjes basilicum – peper & zout

Bereiding:

1.      Een 3-tal tomaten onderdompelen in kokend water. De tomaten pellen en ontpitten. De ajuinen pellen en fijn snipperen.

2.      De olijfolie opwarmen in een pan. Hierin de tomaten en de ajuinen laten smelten. De gekookte rijst toevoegen, kruiden met peper & zout en de Provençaalse kruiden. Roeren en laten sudderen, op een zacht vuur, gedurende 5 minuten.

3.      De overgebleven tomaten in schijfjes snijden, alsook de mozzarella.

4.      Het mengsel van tomaten, ajuin en rijst in een ovenschotel gieten. Dit bedekken met de schijfjes tomaten, afgewisseld met de mozzarella.

5.      Deze Gratin in een voorverwarmde oven plaatsen, gemiddelde temperatuur, gedurende 25 minuten ongeveer.

6.      Juist voor het serveren, de fijn gesneden basilicum blaadjes erover strooien.

Dit gerecht vergezeld met enkele sneetjes gekookte hesp en een groene salade en je hebt een volledige maaltijd.

 

 

 

14:36 Gepost door Colombine in Rijstgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-14

Risotto van prei en saffraan

 

 

 

2 personen -Voorbereiding: 15 min – Bereiding: 35 min

Benodigdheden: 2 zakjes ronde rijst of risotto rijst – 15 cl droge witte wijn – 1 ui – ½ liter warme groentebouillon - 1 soeplepel olijfolie – 12 cl room – 1 doosje saffraan – 350gr prei – 30 gr geraspte Parmezaan – peper & zout

Bereiding:

1.       De prei wassen en fijnsnijden. Ze laten stomen gedurende ongeveer 15 minuten en aan de kant houden. De ui pellen en fijnsnijden.

2.       In een grote pot, de ui laten smelten in 1 soeplepel olijfolie. De rijst erbij gieten en continu roeren totdat de graantjes doorzichtig worden.

3.       De witte wijn bijgieten, roeren en laten koken gedurende enkele minuten op een zacht vuurtje. Vervolgens de warme bouillon pollepel per pollepel toevoegen en iedere keer wachten tot de rijst het vocht heeft geabsorbeerd. Veelvuldig roeren. De saffraan toevoegen samen met de laatste pollepel bouillon. Lichtjes zout en peper toevoegen.

4.       De gestoomde prei toevoegen aan de rijst, alsook de room en de geraspte Parmezaan. Mengen. Nog een tijdje op het vuur laten staan en de risotto, gedurende 5 minuten, laten rusten met het deksel op de pot.

Warm opdienen.

Lekker met wit vlees, gevogelte of vis.

Wij hebben het geserveerd met zalmfilet.

 

12:20 Gepost door Colombine in Rijstgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |