02-09-17

Stoofpotje van merguez en gepocheerde eieren

2 personen – Duurtijd: 50 minuten

Benodigdheden: 2 dl groentebouillon – 1 zakje couscous –  1 dl witte wijn - ½ koffielepel paprikapoeder – ½ koffielepel râs al hânout – 250gr tomatenpulp – ½ teentje look – 1 grote ui – 2 eieren – 4 merguezworstjes – een beetje Harissa of Sambal Oelek – boter – olijfolie – zout – enkele takjes koriander

Bereiding:

  1. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een ruime stoofpan of pot op een matig vuur.
  2. Leg de worstjes in het braadvet en laat ze 3 tot 4 minuten op het gemakje bakken. Gebruik een zacht tot matig vuur. Straks garen ze verder in de stoofpot.
  3. Pel de ui en snipper ze fijn. Pel de look en plet het teentje.
  4. Schep de merguez uit de pan en bak nu de snippers ui en look in het braadvocht van de worstjes. Roer regelmatig in de pan.
  5. Voeg een snuif paprikapoeder en râs al hânout toe.
  6. Doe er eventueel een beetje Harissa of sambal Oelek bij. Naar smaak.
  7. Schenk een beetje later de witte wijn bij de gekruide uien. Roer en laat de alcohol verdampen.
  8. Giet de tomatenpulp in de pan en roer. Laat de saus op temperatuur komen.
  9. Leg de merguez terug in de pan en laat de stoofpot rustig sudderen.
  10. Breek de eieren één voor één in de rode pittige saus. Zorg dat de eieren los van mekaar in de pot terechtkomen. Roer niet meer in de pan. Laat de eitjes rustig pocheren in de pan.
  11. Verwarm de bouillon tot tegen het kookpunt.
  12. Giet de couscous in een schaal en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen.
  13. Spoel de verse koriander en scheur de bladjes grof.
  14. Serveer een schep warme couscous, 2 merguez en veel saus. Strooi er de koriander over voor een extra smaak.

 

 

17:56 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-08-17

Merguez en lauwe couscoussalade met kerstomaat en tzatziki

 

 

 

2 personen – Bereidingstijd: 45 min

Benodigdheden: 6 merguezworstjes – 2 opgelegde artisjokharten – 50gr ontpitte zwarte olijven – 2 lente-uitjes – 100gr kerstomaten – couscous – 1/3 bussel koriander – 1/3 bussel platte peterselie – 1/3 bussel munt – 1 snuifje râs el hânout – 1 snuifje cayennepeper(naar smaak) – 1 snuifje zout - tzatziki

Bereiding:

  • Snij de opgelegde en uitgelekte artisjokharten eerst overlangs in twee en vervolgens in kleine stukjes. Hak de olijven grof. Snij de kerstomaatjes in helften. Spoel de lente-uitjes schoon, verwijder het wortelstuk, het donkerste loof en het buitenste blad. Snipper de uitjes in flinterdunne ringetjes.
  • Verhit een scheut olijfolie in een pan op een matig vuur.
  • Prik een paar keer in de merguez. Laat de worstjes goudbruin bakken in de hete olie. Bak ze niet te gehaast. Draai ze tussendoor eens om en een kleine 10 minuten later zijn ze gaar.
  • Spoel alle verse kruiden: de platte peterselie, de munt en de koriander. Snipper nadien de groene blaadjes zeer fijn.
  • Maak de couscous klaar zoals vermeld op de verpakking.
  • Doe de stukjes artisjok, de gehakte olijfjes, de halve kerstomaatjes door de lauwe couscous, alsook de lente-uitjes. Roer door elkaar.
  • Ten laatste roer de groene kruiden doorheen de lauwe couscous. Hierbij nog een snuifje râs-el-hânout, een klein beetje cayennepeper en een beetje zout. Roeren.
  • De couscoussalade opdienen met enkele worstjes erop en een schep tzatziki erbovenop.

 

11:46 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-17

Merguez met zongedroogde tomaatjes en rucola

 

 

 

 

 

 

 

 

2 personen – Bereidingstijd: 30minuten à 1 uur

Benodigdheden: 300gr merguezworst – 1 potje kruidenkaas met look of 3 kleine porties – 375gr aardappelen – 50gr rucola – ½ potje zongedroogde tomaatjes in olie – olijfolie(of boter) – peper & zout

Bereiding:

  • De aardappelen schillen en in stukken snijden
  • De zongedroogde tomaatjes in fijne reepjes snijden
  • De rucola fijn knippen
  • Meng de tomaten en de rucola samen met 1 eetlepel olie van de tomaten.
  • Kook de aardappelen gaar en prak ze met een vork
  • Meng de tomatenmengeling samen met de puree. Voeg de kruidenkaas toe en schep goed om. Kruid met peper en zout
  • Bak de merguez in boter of olie. Serveer met de puree.

 

 

15:06 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-13

LAMSFILET MET PESTO

 

 

 


 

Voorbereiding: 10 minuten – bereiding: 10 minuten

 

2 lamscarrés – 1 bosje basilicum- 1 teen knoflook – 50g pijnboompitten – 100g Parmezaanse kaas – 1 dl olijfolie – 600g troskerstomaatjes – zout en peper

1.    Vraag de slager om de carrés te ontbenen, zodat alleen de lamsfilets – in één stuk – overblijven.

2.    Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en hou een paar blaadjes apart als garnituur.  Pel het knoflook. Rooster het pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

3.    Haal met een dunschiller wat schilfers van de parmezaan en snij de rest in blokjes.

4.    Maal het basilicum met de blokjes parmezaan, de pijnboompitten, knoflook en olijfolie tot een smeuïge pesto..  Voeg zout en peper toe.

5.    Bestrijk het lamsfiletstuk met olijfolie.  Kerf het vlees overlangs in, schep er royaal veel pesto op en leg het in een braadslee. Verdeel de tomaatjes rondom het vlees en braad het 8 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

6.    Laat het vlees 5 minuten rusten. Strooi er de apart gehouden basilicumblaadjes en de parmezaanschilfers over. Kruid met peper en zout

 

Lekker met pommes de terre à la sarladaise t.t.z.  gebakken aardappelen bestrooid met geperste knoflook en peterselie

 

Voorbereiding: 10 minuten – bereiding: 10 minuten

 

2 lamscarrés – 1 bosje basilicum- 1 teen knoflook – 50g pijnboompitten – 100g Parmezaanse kaas – 1 dl olijfolie – 600g troskerstomaatjes – zout en peper

1.    Vraag de slager om de carrés te ontbenen, zodat alleen de lamsfilets – in één stuk – overblijven.

2.    Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en hou een paar blaadjes apart als garnituur.  Pel het knoflook. Rooster het pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

3.    Haal met een dunschiller wat schilfers van de parmezaan en snij de rest in blokjes.

4.    Maal het basilicum met de blokjes parmezaan, de pijnboompitten, knoflook en olijfolie tot een smeuïge pesto..  Voeg zout en peper toe.

5.    Bestrijk het lamsfiletstuk met olijfolie.  Kerf het vlees overlangs in, schep er royaal veel pesto op en leg het in een braadslee. Verdeel de tomaatjes rondom het vlees en braad het 8 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

6.    Laat het vlees 5 minuten rusten. Strooi er de apart gehouden basilicumblaadjes en de parmezaanschilfers over. Kruid met peper en zout

 

Lekker met pommes de terre à la sarladaise t.t.z.  gebakken aardappelen bestrooid met geperste knoflook en peterselie

12:02 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-11

Tajine van lamsvlees

 

Voor  4 personen – Voorbereiding: 20 min – Bereiding: 2 uur – Makkelijk

 

2kg lamsschenkel  in blokjes gesneden – 2 el olijfolie –

Voor de kruidenpasta:  4 teentjes look – 2 sjalotjes, gehakt – 1 rood pepertje, ontpit, gehakt – de stelen  van een bussel verse koriander, gehakt(hou de blaadjes opzij)

Voor de tajine:  4 tl ras-el-hanout – 500gr wortelen , in grote stukken – 200gr uien, in ringen – 400gr aardappelen, geschild en in stukken gesneden – 450g rijpe tomaten, in schijfjes – 2 tl honing- 1 l water – 2 bouillonketeltjes van groenten – 3 blaadjes laurier, zout & peper

  1. Bereid de kruidenpasta door alle ingrediënten te mengen op smaak te brengen met peper & zout.  Zet opzij.  Kruid het vlees en bruin aan alle kanten in een braadpan met 2 el olie.  Zet opzij.
  2. Doe de kruidenpasta in de braadpan en laat 3 min koken.  Voeg de ras-el-hanout toe en laat nog eens 1 min koken.  Voeg de groenten en de honing toe.  Doe vervolgens de bouillonketeltjes erbij  en laat ze smelten.
  3. Doe het vlees terug in de braadpan en vul aan met 1 water en de laurier.  Breng alles aan de kook en laat pruttelen 1,5 tot 2 uur.  Het vocht moet goed ingekookt zijn en het vlees zacht.  Versier met de korianderblaadjes.


 

17:24 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-10

GEKARAMELISEERDE LAMSBOUT MET AARDAPPELSCHIJFJES

Hoofdgerecht  - 4 tot 6 personen

Voorbereiding: 10 minuten – bereiding: 50 minuten

 

1 lambout van 1,5kg met been – 500g vastkokende aardappelen – olijfolie – 2dl vleesbouillon – 2 sjalotjes, fijn gesneden – 2 teentjes gehakte knoflook – 2 el zachte mosterd – 2 el vloeibare honing – 1 takje rozemarijn – 1el veenbessen – peper en zout

1.    Doe sjalotjes, rozemarijn, knoflook en bouillon in een ovenschaal in de voorverwarmde oven op 200°C tot de bouillon heet is.

2.    Kruid de lamsbout met peper en zout, bestrijk bovenop met olijfolie en zet ‘m, in een ovenschaal, 40 min in het midden van de oven.

3.    Snij de schone aardappelen in vingerdikke plakjes.  Kook  5 minuten in gezouten water.  Giet af en laat kort uitdampen op het vuur.

4.    Meng de mosterd met de honing.  Bestrijk er de lamsbout mee.  Zet 15 minuten in de oven op 200°C.  laat het vlees 10 minuten rusten onder alufolie voor u het aansnijdt.

5.    Leg de aardappelen op het bakpapier en besprenkel met een koffielepel olijfolie.  Zet 10 min in de oven, of tot ze mooi goudbruin zijn.

6.    Doe de braadjus door een zeefje.  Druk de sjalotjes en de kruiden goed uit.  Breng de saus aan de kook met e veenbessen.  Kruid met peper en zout.

7.    Snij de lamsbout in plakken.  Lepel er wat hete saus over.  Serveer de rest van de saus en de aardappelen in aparte kommen.

Lekker met een gemengde salade(bvb veldsla, witloof, kerstomaatjes) met een vinaigrette met tuinkruiden.

 

 

10:38 Gepost door Colombine in Lamsgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |