21-02-15

Gratin van Sint-Jacobsnootjes met prei

 

 

 

 

2 personen – Voorbereiding: 20 min – Bereiding: 20 min

 

Benodigdheden: 25cl halfvolle melk – 3 prei – 1 lookteentje – 20gr boter – 20gr bloem – 10 sint-Jacobsnootjes – 1 eigeel – 2 peterselietakjes – 75 gr gemalen gruyère – 1 sjalot

Bereiding:

1.      Enkel het preiwit gebruiken. Het wassen, in 2 snijden en daarna fijnsnijden. Dit gedurende 3 min laten koken in kokend gezouten water. Daarna laten uitlekken en afkoelen. Bewaren.

2.      De sjalot pellen en fijn snipperen, alsook het lookteentje en de peterselie. In een grote pot, sjalot en look laten kleuren in een beetje boter. Daarna de bloem toevoegen en laten koken gedurende 2 min, intussen goed roeren zodat het niet aanbakt. Daarna de lauwe melk toevoegen. Verder blijven roeren. Kruiden met peper & zout en verder laten koken gedurende 3 min. Daarna de prei toevoegen, het eigeel en de peterselie. Goed roeren.

3.      Alles in een ingevette ovenschotel gieten. De sint-Jacobsnootjes hierop leggen en daarover de gruyère strooien.

4.      Deze schaal in een voorverwarmde oven plaatsen op 190°C gedurende 20 minuten.

5.      Op het laatste laten gratineren onder de grill.

Lekker met stokbrood.

 

 

 

 

 

23:04 Gepost door Colombine in Kaasgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-10

FONDUE SAVOYARDE

 

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

200 gr Beaufort – 200gr Comté – 200gr Tome de Savoie – 30 cl droge witte wijn –

1 likeurglas kirsch – 1 koffielepel maïzena – look – peper – brood

 

Bereiding:

Beginnen met het brood(eventueel stokbrood) in kleine stukjes te snijden, zodat het hard kan worden.

De korst afdoen van de kaas en de kaas in kleine stukjes snijden.

De caquelon(pan van aardewerk) inwrijven met het lookteentje.

De wijn hierin opwarmen totdat het begint te borrelen. Hierin de kaasblokjes doen en blijven roeren tot het geheel gesmolten is.

De maïzena oplossen in de kirsch en ook dit toevoegen aan de fondue.

Eventueel peperen(niet noodzakelijk).

De rechaud aanzetten en hierop de fondue plaatsen.

Je prikt de stukjes brood aan een fonduevork en die dop je in de kaasfondue.

08:46 Gepost door Colombine in Kaasgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-10

Tartiflette

Dit is een typisch gerecht van de Haute-Savoie.

 

4 personen.

 

1 grote ui – 2 sjalotten – 2 knoflookteentjes – olijfolie - 6 grote aardappelen – 400gr gerookt spek – room – witte wijn – peper & zout – 1 reblochon(ongeveer 500gr)

 

Was de aardappelen en kook ze bijna beetgaar.  Eens afgekoeld  kunnen ze gepeld worden en in schijven gesneden.

Pel de ui, de sjalotten en de knoflookteentjes.  Snij alles in kleine stukjes en laat alles kleuren in een beetje olijfolie.  Voeg hieraan de spekblokjes toe.  Je warmt de in schijven gesneden aardappelen terug op.

De korst van de reblochon schraap je af en daarna snij je de reblochon horizontaal in twee.

In een ingevette ovenschotel doe je de preparatie van ui, sjalotten enzoverder.  Daarover de aardappelen, de room en de witte wijn(een groot glas).

Hierop leg je de 2 schijven reblochon met de korst bovenaan.

Alles wordt in een voorverwarmde oven(200°C) geplaatst gedurende ongeveer 20 minuten.  De tijd dat de kaas gesmolten is.

 

Opdienen met een groene sla en witte wijn.

10:42 Gepost door Colombine in Kaasgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |