01-09-17

Gevulde ananas met kipsalade

 

2 personen

Benodigdheden: 1 ananas – 300gr kipfilet – 1 eetlepel olijfolie – ½ rode paprika – 2 eetlepels mayonaise – ½ eetlepel kerriepoeder – zout

Bereiding:

Halveer de ananas in de lengte en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Zorg dat de schilhelften heel blijven.

Snijd de kipfilets in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak de kipblokjes ongeveer in 5 minuten al omscheppend gaar.

Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in blokjes.

Meng in een  kom de mayonaise met de kerriepoeder en breng op smaak met zout.

Schep de ananasstukjes, kip en paprika door elkaar samen met de kerriemayonaise.

Schep de salade in de schilhelften van de ananas.

Lekker met stokbrood.

 

 

16:05 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-07-17

Gemarineerde kippenbouten met paprika’s

 

2 personen – Voorbereiding: 10 min – oven: 50 min

Benodigdheden: 6 gemarineerde kippenbouten – 3 tomaten – 2 paprika’s van verschillend kleur – ¼ van een basilicumplant – enkele takjes citroentijm – krieltjes – 1 lookteentje – 2 soeplepels olijfolie – ½ koffielepel paprikapoeder – peper & zout

Voorbereiding:

  • De paprika’s ontdoen van de pitjes en de witte nerven. De paprika’s in kleine stukjes snijden.
  • De tomaten in zessen snijden
  • De blaadjes van de basilicum scheuren
  • De blaadjes van de citroentijm afhalen
  • Het lookteentje in kleine stukjes snijden
  • De krieltjes goed afspoelen onder koud water

Bereiding:

  1. De oven voorverwarmen op 180°C
  2. De kippenbouten samen met de stukjes paprika en de krieltjes in een ovenschotel verdelen. Besprenkelen met de olijfolie, tijm, look, paprika, peper & zout. In een voorverwarmde oven plaatsen gedurende 30 min.
  3. De tomaten en de blaadjes basilicum toevoegen aan de bereiding. Goed mengen. Terug in de oven voor ongeveer 20 min.

 

 

14:37 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-17

Kip met bakkersaardappelen

 

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – Kooktijd: 1h

Benodigdheden: 2 kippenbillen – 6 aardappelen – 1 grote ajuin – 1 lookteentje – 250ml kippenbouillon – 250 ml droge witte wijn – 50gr boter – 1 bouquet garni – 2 laurierblaadjes – peper & zout

Bereiding:

  • De oven voorverwarmen op 220°C. De aardappelen schillen en in schijven snijden. De ajuin fijn snipperen. In een ovenschotel de aardappelen en de fijngesneden ajuin alternatief neerleggen.
  • Het geperste lookteentje erover verdelen. Bedekken met de bouillon en de wijn. (De aardappelen moeten voor ¾ ondergedompeld zijn). Lichtjes kruiden met peper & zout.
  • De bouquet garni en het laurierblaadje in de vloeistof leggen. Bestrooien met nootje van boter. Er 2 overhouden voor de kip. De ovenschotel in de oven plaatsen voor ongeveer 30 minuten op 200°C.
  • De ovenschotel uit de oven halen. De kippenbillen erop leggen. Op iedere kippenbil een nootje boter leggen.
  • De ovenschotel terug in de oven plaatsen voor 30 minuten. Het is klaar wanneer de aardappelen goed gekleurd zijn en de kip gebakken.

12:51 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-04-17

Napoleons kip Marengo

 

2 personen – Bereidingstijd: 1h40 in het totaal

Benodigdheden: 4 kippenbouten – boter – 250gr champignons – 1 ui -1 teentje look – 1 eetlepel bloem – 50 ml cognac – 50 ml witte wijn – 3 tomaten – 2 takjes citroentijm -1 takje rozemarijn – 50 ml room – 100gr gepelde rivierkreeftjes – stokbrood – peper & zout

Bereiding:

Kruid de kippenboutjes met peper & zout.

Smelt een beetje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de bouten in de hete boter en bak ze langs beide zijden goudbruin.

Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren.

Pel de ui en snipper ze. Pel de knoflook en plet ze.

Haal de gekleurde bouten ui de pot en leg ze even opzij. Bak de kwartjes champignon in het braadvet van de kip. Voeg en uisnippers en de geplette knoflook toe.

Roer en stoof de ui glazig.

Strooi de bloem in de pot en roer en dit om de saus te dikken.

Giet er de cognac over en flambeer.

Blus het vuur met de witte wijn en roer met een houten lepel de aanbaksels op de bodem van de pot los. Laat de meeste alcohol verdampen.

Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Voeg ze toe.

Kruid met de tijm, de rozemarijn, versgemalen peper en een snuifje zout. Leg de kippenbouten terug in de pot.

Laat 1 uur pruttelen onder deksel op een zacht vuurtje.

Giet daarna een scheutje room bij de kip en roer.

Hak de rivierkreeftjes grof en strooi de stukjes in de pot. Roer en laat ze even mee warm worden.

Lekker met stokbrood.

 

 

 

 

14:34 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-16

Blanket van kalkoen met spekreepjes

 

2 personen – Voorbereiding: 30 min – Bereiding: 40 min

Benodigdheden: 3 kalkoenfilets – 1 ui – 2 soeplepels lichte room – 1 vleesbouillonblokje – 1 soeplepel maïzena – 1 doosje gerookte spekreepjes – olijfolie - peper & zout, bieslook, paprika en komijn

Bereiding:

  1. De kalkoenfilets afspoelen met koud water. Ze daarna in blokjes snijden. De ui pellen en in stukjes snijden. In een kookpot een beetje olijfolie gieten en daarin de stukjes ui lichtjes laten kleuren op een zacht vuurtje.
  2. De stukjes kalkoenfilet toevoegen en gedurende enkele minuten laten kleuren op een zacht vuurtje. De kruiden toevoegen en laten sudderen gedurende enkele minuten. Ondertussen nu en dan roeren.
  3. Een beetje water toevoegen tot alles onderstaat. Het bouillonblokje toevoegen. Het vuur iets hoger zetten en laten verder sudderen. Onderwijl verder blijven roeren af en toe.
  4. Eénmaal gekookt, een beetje van de jus nemen en dit mengen met de lepel maïzena en nog een beetje water. Toevoegen aan de stoofpot en goed roeren zodat de saus dikt. De room toevoegen, mengen en van het vuur af doen.
  5. De spekreepjes bakken. Eénmaal gebakken, ze toevoegen aan de blanket. 1 à 2 min verwarmen op het vuur.

Lekker met rijst. Maar ook met frietjes.

 

 

14:31 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-16

Gebraden kip met mousseline van appels en knolselder, gesauteerde krieltjes

 

 

4 personen – 30 minuten + 40 minuten braadtijd

Benodigdheden: 1 kip – ½ knolselder – 4 Jonagold appels – 400gr krieltjes – 2 lookteentjes – enkele  takjes tijm – enkele takjes rozemarijn – 1 soeplepel kippenkruiden – 1 kaneelstokje – 1 snuifje nootmuskaat – 2 soeplepels suiker – 4 soeplepels olijfolie – 2 soeplepels boter – peper & zout

Bereiding:

  1. Leg de kip in een ovenschotel en kruid met de kippenkruiden.
  2. Was de krieltjes en leg ze rond de kip in de ovenschotel.
  3. Knip de tijm en de rozemarijn fijn. Pers de lookteentjes. Bestrooi er de krieltjes mee. Overgiet de kip en de krieltjes met 4 soeplepels olijfolie. Laat ongeveer 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°. Nu en dan besprenkelen met het braadvocht.
  4. De halve knolselder en de appels schillen en in kleine stukjes snijden.
  5. 2 soeplepels boter laten smelten in een kookpan. Hierin de knolselder en de appels stoven. Suiker, kaneelstokje en een beetje water toevoegen. Laten sudderen ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje. Daarna ze voorzichtig fijnstampen met een puree stamper zodat je een fijne mousseline verkrijgt. Kruiden met een beetje nootmuskaat.
  6. De mousseline opdienen met een stuk kip en enkele gesauteerde krieltjes.

12:01 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-16

Stoofschotel van kip met sherry

 

 

2 personen

Benodigdheden: 2 kipfilets – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 1 rode paprika – 2 eetlepels olijfolie – 2 glazen sherry – 50 gr pijnboompitten – peper & zout – 2 eetlepels gehakte platte peterselie

Bereiding:

  • Snij de kipfilets in blokjes
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd hem in blokjes.
  • Verhit de olie en bak er de kip aan alle kanten in aan.
  • Schep ze uit de pan en roerbak er dan de ui, de knoflook en de paprikablokjes in.
  • Voeg er na 3 minuten de sherry en de pijnboompitten aan toe.
  • Kruid met peper & zout en doe de kip erbij.
  • Dek af en laat alles 20 minuten op een zacht vuur garen.
  • Werk af met de peterselie en dien goed warm op.

 

20:35 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |