04-12-17

Kip gestoofd met witloof en gerookt spek

 

 

2 personen

Benodigdheden: 2 kippenborsten of 2 kippenbillen – 6 witloofstronken – 200gr gerookte spekblokjes – 4 dunne sneetjes gerookt spek – 1dl gevogelte fond – boter – peper & zout

Bereiding:

  1. Kleur de stukken kip en kruid met peper en een beetje zout.
  2. Snij 2 witloofstronken fijn. Voeg het fijngesneden witloof, de spekblokjes bij de kip. Laat samen langzaam stoven.
  3. Snijd het overige witloof schuin in mooie stukjes en laat gaar stoven.
  4. Leg de 4 dunne sneetjes op een ovenplaat en laat 40 minuten drogen in de oven op 100°C.
  5. Verwijder de kip en hou warm.
  6. Giet de gevogelte fond in de pan met witloof en spek en laat inkoken. Mix fijn. Bij kruiden met peper.
  7. Schep wat gestoofd witloof op een bord. Schik hierop een stuk kip en werk af met het gedroogde spek. Lepel rondom wat saus.
  8. Dien op met gekookte aardappelen

 

 

16:02 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-17

Kalkoenreepjes met groene pepersaus

 

2 personen – Voorbereiding: 20 min. – Bereiding: 35 min

Benodigdheden: 300gr kalkoenfilet – 1 groot stuk wit van prei – 150 gr wortelen – 1 kleine ui – 100gr champignons – 1 soeplepel olijfolie – 1 soeplepel gedroogde groene peperballen – peper & zout – 1 soeplepel gehakte peterselie – 15 cl room

Bereiding:

  1. Het wit van de prei wassen en heel fijn snijden. De wortelen schillen en in schijfjes snijden. De champignons kuisen en in stukjes snijden. De ui pellen en snipperen. De kalkoenfilet in reepjes snijden.
  2. De prei en de wortelschijfjes gedurende 10 minuten laten koken in gezouten kokend water. Ze laten uitlekken.
  3. In een diepe pan ui en kalkoenreepjes laten kleuren in de olijfolie. De groenten toevoegen alsook de gedroogde peperballen.

Ongeveer 10 à 15 cl water toevoegen. Laten sudderen gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje.

  1. De room toevoegen, lichtjes kruiden met peper & zout. Verder laten sudderen gedurende 10 minuten.
  2. Bestrooien met de gehakte peterselie.

Opdienen met rijst of gekookte aardappelen.

 

17:35 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kip kerrie

 

2 personen – duurtijd: langer dan 1 uur

Voor het kipmengsel: 325gr kipfilet – 1 kleine rode ui – 1 teentje knoflook – 3 eetlepels Ketjap Manis – 1 eetlepel sojasaus – 1 koffielepel zoete chilisaus – 1 eetlepel olijfolie – ½ theelepel knoflookpoeder – ½ theelepel paprikapoeder – ½ theelepel Graham Masala – peper & zout

Voor de saus: 50gr bakboter – 50gr bloem – 3 ruime theelepels Graham Masala - +/- 0,5 liter water – 1 runderbouillonblokje – 1 kleine rode puntpaprika in stukjes – 125gr kastanje champignons in stukjes

Voorbereiding:

Snij de kipfilet in kleine blokjes en doe het in een schaal waar een deksel op kan. Ui in stukjes en uitgeperste knoflook toevoegen. Vervolgens de ketjap, sojasaus, chilisaus, olijfolie, knoflookpoeder, paprikapoeder, Masala, peper & zout toevoegen.

Mengen. Minimaal 2 uur laten intrekken(hoe langer hoe beter) en af en toe omroeren zodat de smaken er goed intrekken.

Bereiding:

Begin met het maken van de saus.

Laat de boter zachtjes smelten in de grote wok pan. Meng ondertussen in een diepvrieszakje de bloem met de Masala. Wanneer de boter goed gesmolten is, de mengeling van bloem toevoegen. Goed roeren. Voeg beetje met beetje een ¼ liter water toe. Goed doorroeren. Wanneer het goed gebonden is beetje bij beetje de rest van het water toevoegen. Verkruimel het bouillonblokje en blijf roeren tot het een gladde saus wordt. Zet het vuur op het laagst en laat rustig de saus inkoken(zonder deksel erop). Nu en dan nog roeren.

Bak in een kleinere pan het kipmengsel op een matig vuur. Wanneer de kip goed gebakken is toevoegen aan de saus.

De pan schoonmaken en in een beetje olijfolie de paprikastukjes bakken en daarna ook de kastanje champignons. Goed roerbakken tot de champignons gaar zijn.

Voeg de groenten toe aan de saus en meng dit goed.

Nog eventjes zachtjes laten inkoken onder af en toe roeren.

Lekker met zowel pasta als rijst.

 

 

17:07 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-09-17

Gevulde ananas met kipsalade

 

2 personen

Benodigdheden: 1 ananas – 300gr kipfilet – 1 eetlepel olijfolie – ½ rode paprika – 2 eetlepels mayonaise – ½ eetlepel kerriepoeder – zout

Bereiding:

Halveer de ananas in de lengte en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Zorg dat de schilhelften heel blijven.

Snijd de kipfilets in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak de kipblokjes ongeveer in 5 minuten al omscheppend gaar.

Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in blokjes.

Meng in een  kom de mayonaise met de kerriepoeder en breng op smaak met zout.

Schep de ananasstukjes, kip en paprika door elkaar samen met de kerriemayonaise.

Schep de salade in de schilhelften van de ananas.

Lekker met stokbrood.

 

 

16:05 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-07-17

Gemarineerde kippenbouten met paprika’s

 

2 personen – Voorbereiding: 10 min – oven: 50 min

Benodigdheden: 6 gemarineerde kippenbouten – 3 tomaten – 2 paprika’s van verschillend kleur – ¼ van een basilicumplant – enkele takjes citroentijm – krieltjes – 1 lookteentje – 2 soeplepels olijfolie – ½ koffielepel paprikapoeder – peper & zout

Voorbereiding:

  • De paprika’s ontdoen van de pitjes en de witte nerven. De paprika’s in kleine stukjes snijden.
  • De tomaten in zessen snijden
  • De blaadjes van de basilicum scheuren
  • De blaadjes van de citroentijm afhalen
  • Het lookteentje in kleine stukjes snijden
  • De krieltjes goed afspoelen onder koud water

Bereiding:

  1. De oven voorverwarmen op 180°C
  2. De kippenbouten samen met de stukjes paprika en de krieltjes in een ovenschotel verdelen. Besprenkelen met de olijfolie, tijm, look, paprika, peper & zout. In een voorverwarmde oven plaatsen gedurende 30 min.
  3. De tomaten en de blaadjes basilicum toevoegen aan de bereiding. Goed mengen. Terug in de oven voor ongeveer 20 min.

 

 

14:37 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-17

Kip met bakkersaardappelen

 

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – Kooktijd: 1h

Benodigdheden: 2 kippenbillen – 6 aardappelen – 1 grote ajuin – 1 lookteentje – 250ml kippenbouillon – 250 ml droge witte wijn – 50gr boter – 1 bouquet garni – 2 laurierblaadjes – peper & zout

Bereiding:

  • De oven voorverwarmen op 220°C. De aardappelen schillen en in schijven snijden. De ajuin fijn snipperen. In een ovenschotel de aardappelen en de fijngesneden ajuin alternatief neerleggen.
  • Het geperste lookteentje erover verdelen. Bedekken met de bouillon en de wijn. (De aardappelen moeten voor ¾ ondergedompeld zijn). Lichtjes kruiden met peper & zout.
  • De bouquet garni en het laurierblaadje in de vloeistof leggen. Bestrooien met nootje van boter. Er 2 overhouden voor de kip. De ovenschotel in de oven plaatsen voor ongeveer 30 minuten op 200°C.
  • De ovenschotel uit de oven halen. De kippenbillen erop leggen. Op iedere kippenbil een nootje boter leggen.
  • De ovenschotel terug in de oven plaatsen voor 30 minuten. Het is klaar wanneer de aardappelen goed gekleurd zijn en de kip gebakken.

12:51 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-04-17

Napoleons kip Marengo

 

2 personen – Bereidingstijd: 1h40 in het totaal

Benodigdheden: 4 kippenbouten – boter – 250gr champignons – 1 ui -1 teentje look – 1 eetlepel bloem – 50 ml cognac – 50 ml witte wijn – 3 tomaten – 2 takjes citroentijm -1 takje rozemarijn – 50 ml room – 100gr gepelde rivierkreeftjes – stokbrood – peper & zout

Bereiding:

Kruid de kippenboutjes met peper & zout.

Smelt een beetje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de bouten in de hete boter en bak ze langs beide zijden goudbruin.

Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren.

Pel de ui en snipper ze. Pel de knoflook en plet ze.

Haal de gekleurde bouten ui de pot en leg ze even opzij. Bak de kwartjes champignon in het braadvet van de kip. Voeg en uisnippers en de geplette knoflook toe.

Roer en stoof de ui glazig.

Strooi de bloem in de pot en roer en dit om de saus te dikken.

Giet er de cognac over en flambeer.

Blus het vuur met de witte wijn en roer met een houten lepel de aanbaksels op de bodem van de pot los. Laat de meeste alcohol verdampen.

Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Voeg ze toe.

Kruid met de tijm, de rozemarijn, versgemalen peper en een snuifje zout. Leg de kippenbouten terug in de pot.

Laat 1 uur pruttelen onder deksel op een zacht vuurtje.

Giet daarna een scheutje room bij de kip en roer.

Hak de rivierkreeftjes grof en strooi de stukjes in de pot. Roer en laat ze even mee warm worden.

Lekker met stokbrood.

 

 

 

 

14:34 Gepost door Colombine in Gevogelterecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |