12-11-17

Eendenborstfilet met crème de cassis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 personen – Voorbereiding: 156 min – Bereiding: 40 min

Benodigdheden: 1 knolselder – sap van 1 citroen – 150gr boter – 1 sjalot – 300ml rode wijn – 100 ml crème de cassis – 1 eendenborstfilet – 200 gr raketsla(notensla) – peper & zout

Bereiding:

  • De knolselder schillen en in grote stukken snijden. Gezouten water laten koken met het sap van de citroen. De stukken knolselder erin doen en laten koken tot ze gaar zijn. Eénmaal gaar ze mixen samen met 100gr boter. Kruiden met peper & zout.
  • De sjalot pellen en in kwartjes snijden. In een pan de wijn laten koken. Daarna de stukjes sjalot toevoegen en de wijn laten inkoken tot de helft. De crème de cassis toevoegen en terug op het kookpunt brengen. Het moet stroperig worden. Binden met de rest van de boter.
  • Het vet van de eendenborstfilet insnijden. Het vet laten smelten op een zacht vuur. Gedurende misschien een 10-tal minuten. Daarna het vlees draaien en nog verder bakken gedurende ongeveer 5 minuten.

De eendenborstfilet in sneetjes snijden. Bedekken met de saus en het sjalotje.

Opdienen met de knolselderpuree en de raketsla.

17:15 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-17

Eendenfilet met mango en gemarineerd fijnproeverswitloof

 

 

2 personen – Duurtijd: minder dan 30 minuten

Benodigdheden: 1 max. 2 eendenborstfilets – 4 stronkjes fijnproeverswitloof – 1 rijpe mango – 4 soeplepels Grand Marnier – 2 dl appelsiensap – 2 soeplepels olijfolie – 2 soeplepels witte wijn – 1 koffielepel gedroogde tijm – 1 laurierblaadje – peper & zout

Vooraf:

Een inkeping in de vorm van een kruis maken op het einde van het witloof. Deze overgieten met de Grand Marnier, het appelsiensap. Kruiden met tijm & laurier.

Goed mengen en gedurende 2 à 3 uur laten marineren in de koelkast.

De mango schillen en in kleine blokjes snijden.

Inkepingen maken in het vel van de eendenfilet in de vorm van ruitjes.

Bereiding:

  1. Een pan goed opwarmen. Hierin de eendenfilet op de kant vel erin leggen. Laten bakken gedurende ongeveer 10 minuten.
  2. Het vet afgieten. De eendenfilet draaien. Kruiden met peper & zout. Verder bakken gedurende ongeveer 6 minuten.
  3. Het witloof afdrogen. De marinade reserveren. Olijfolie opwarmen in een andere pan en hierin het witloof stoven aan de beide kanten. Kruiden met peper & zout. De helft van de marinade bijvoegen en laten sudderen gedurende een 15-tal minuten op een zacht vuur.
  4. De eendenfilet uithalen en warm houden. De saus deglaceren met de witte wijn. De mangoblokjes toevoegen. Kruiden met peper & saus en de rest van de marinade. De saus laten indikken gedurende ongeveer 2 minuten.

 

 

Lekker met kroketten.

 

17:19 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-08-17

Gratin van kastanje pompoen

 

 

Voorbereiding: +/- 1 uur

 

Benodigdheden: 1 kastanje pompoen van ongeveer 1,5 kg – 4 soeplepels zure room – 100gr geraspte parmezaan – 30 gr boter – nootmuskaat- peper & zout

Bereiding:

  1. De kastanje pompoen schillen. De zaadjes eruit halen. Ze in blokjes snijden en gedurende ongeveer 30 minuten koken in een snelkookpan met een ongeveer ½ liter water totdat je gemakkelijk met een mes erdoor kan.
  2. Boter smelten in een grote kookpan en hierin de kastanje pompoen opwarmen. Ze pletten met een vork om er puree van te maken. De zure room toevoegen alsook de parmezaan, flink kruiden met nootmuskaat en kruiden volgens smaak.
  3. Alles mengen en dan in een beboterde ovenschaal overbrengen.
  4. Ongeveer 10 minuten laten grillen.

 

Lekker met wild of magret de canard.

12:31 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-08-15

Eendenborstfilet met crème de cassis

 

 

 

4 personen – Voorbereiding: 15 min – Bereiding: 40 min

 

Benodigdheden: 1 knolselder- 1 citroen – 150gr boter – 1 sjalot – 300ml rode wijn – 100 ml crème de cassis – 2 soeplepel zwarte bessen – 2 eendenborstfilets met vel – 400gr notensla – peper & zout

Bereiding:

1.      De knolselder schillen en in grote blokken snijden. Gezouten water koken met het sap van 1 citroen. Hierin de knolselder blokjes koken tot ze gaar zijn.  Laten uitlekken en mixen met 100gr boter. Kruiden met peper & zout naar eigen smaak.

2.      De sjalot pellen en in 4 snijden. In een pannetje, de rode wijn laten koken. De sjalot toevoegen en de wijn laten inkoken tot de helft. Dan de crème de cassis toevoegen, alsook de zwarte bessen. De saus tot het kookpunt brengen en laten koken tot ze siroopachtig is. Daarna de saus binden met de rest van de boter = 50gr.

3.      Het vel van de eendenborstfilets inkerven. Aan deze kant laten bakken, op een zacht vuur, gedurende ongeveer 10 minuten. De filet omdraaien en dan zeker een grote 5 minuten laten bakken.

4.      De eendenborstfilets in schijven snijden, dresseren met de saus. Opdienen met de gemixte knolselder en versieren met notensla.

Lekker met stokbrood.

20:29 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-13

Gegrilde eendeborstfilet met foie gras saus

 

 


 

2 personen

Voorbereiding: 15 min – Bereiding: 10 min

Benodigdheden: 1 eendeborstfilet (voor grote eters; 1 per persoon) – 25cl room – 1 klein doosje foie gras – grof zout& peper – piment d’Espelette – champignons

1.       De room in een panneke gieten en op een zacht vuurtje opwarmen. Kruiden met peper, zout en piment d’Espelette.

2.       De foie gras in kleine blokjes snijden en toevoegen bij de room. Na 2 minuutjes alles mixen en zachtjes laten inkoken.

3.       Het vet van de eendeborstfilet in ruiten insnijden. Kruiden met peper en piment d’Espelette.

4.       Het vlees bakken op de barbecue of op een grill(of in een grillpan). Het vlees altijd eerst op de velkant bakken. Lichtjes kruiden met zout. Ongeveer 5 minuten grillen.

5.       Het vlees draaien en nog eens 5 minuten grillen.

6.       De eendeborstfilet in schijven snijden en bedekken met de saus met foie gras.

Lekker met gebakken patatjes en champignons.

16:50 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-12-11

Verse eendelever gestoomd met sauternes

 Dit is een recept gekregen van de echtgenote van een goede vriend die een wijnkasteel heeft in de Sauternes.  Meer bepaald in Barsac.

 

 

 

Benodigheden: 250 gr verse eendelever, 20 cl Sauternes, 3gr fijn zeezout(12gr per kg), 1 gr peper(4 gr per kg)
Voorbereiding: 1 uur en 48 uur(bij het lezen van het recept zul je wel begrijpen waarom)
Kooktijd: 20 minuten

Bereiding:
De eendelever ontzenuwen met een heel scherp keukenmes.  Een insnijding maken in de lever en je zult een ader zien zitten die je er voorzichtjes uittrekt.
De eendelever kruiden met peper en zout . 
De eendelever bedruipen met de sauternes wijn en deze laten marineren gedurende 24 uur.
De volgende dag, de eendelever afdrogen.  Daarna de eendelever goed verpakken in doorzichtige folie( plastiekfolie) en de uiteinden vastbinden.
Dit alles in het mandje van de stoomkoker en gedurende 20 minuten laten stomen.
De eendelever laten afkoelen in de folie en je plaatst deze in de frigo voor minimum 24 uur.

In plaats van de sauternes kun je ook andere alcoholische dranken gebruiken zoals: cognac, madeira, champagne, porto of whisky.

Indien de eendelever het dubbel weegt, wat normaal het geval is verdubbel je de hoeveelheden van alcohol en peper en zout.

In schijven snijden, heel lekker met stokbrood en sauternes.
Kan gebruikt worden als voorgerecht, maar dan de schijven fijner snijden.

10:22 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-08-11

Brochettes van aiguillettes van eend met pruimen

 


 

Het recept is voor 6 personen.
Benodigdheden: 10 aiguillettes van eend, 10 sneetjes magret fumé ou seché(t.t.z. gerookte of gedroogde sneetjes eendenborstfilet), ½ groene paprika, 15 gedroogde pruimen zonder pit, olie, peper & zout, Provençaalse kruiden
Bereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
De aiguillettes in 2 snijden in de lengte.  De pruimen in 2 snijden.
Je rolt een pruim in een schijfje aiguillette. Je doet hetzelfde met de sneetjes gedroogde of gerookte magret.
Op een brochette of satéstokje afwisselend aiguillette, een stukje paprika, magret steken.
Kruiden met peper en zout en inwrijven met olie.
Deze brochettes roosteren gedurende 5 minuten per kant.
Opdienen met gebakken aardappelen en een groene salade.

09:54 Gepost door Colombine in Eendgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |