19-06-17

Aardappelsalade met garnalen en avocado

 

2 personen – Duur tijd: tussen 30 minuten en 1 uur

 

Benodigdheden:  krieltjes – 250 gr grijze garnalen - 1 avocado –  2 kleine kroppen Romeinse sla – 125 gr kerstomaten – 1 lente-uitje fijn gesnipperd – 1 sjalot – 2 takjes koriander – limoensap – 4 el mayonaise – 1 teentje knoflook – boter- olijfolie – peper & zout

 

Bereiding:

  1. Boen de krieltjes schoon en kook ze ongeschild gaar. Snij ze in plakjes. Bak ze in boter met olijfolie. Kruid met peper & zout.
  2. Spoel en droog de sla. Spoel en halveer de tomaatjes. Halveer de avocado en verwijder de pit en de schil. Snij het vruchtvlees van de ene helft in blokjes en besprenkel ze meteen met een beetje limoensap.
  3. Pel en snipper de sjalot en de knoflook voor de dressing. Prak de andere helft van de avocado fijn en meng met de mayonaise, sjalot en knoflook. Breng op smaak met peper, zout en 1 el limoensap.
  4. Verdeel de groenten en avocado over de borden. Bestrooi met de garnalen en lepel er wat saus bij. Werk af met lente-ui en koriander.

 

 

17:06 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-17

Lauwe salade van aardappelen met gerookte spekblokjes, peterseliesaus en kurkuma

 

 

2 personen – Voorbereiding: 15 min – kooktijd: 25 min – Rust: 5 min

Benodigdheden: 3 à 4 aardappelen al gelang hun grootte – 1 doosje gerookte spekblokjes – enkele blaadjes sla – 4 takjes peterselie – 1 klein potje zure room – 2 koffielepels kurkuma in poeder – zwarte peper & zout

Bereiding:

  1. De aardappelen wassen en koken in gezouten water gedurende een 20 à 25 min.
  2. Ondertussen de peterselie wassen en fijn knippen. Enkele blaadjes houden voor de decoratie. De zure room mengen met de peterselie, kurkuma, een beetje zout en een beetje peper. De slablaadjes wassen en drogen. De spekblokjes bakken zonder vet toe te voegen.
  3. De aardappelen afgieten, laten afkoelen vooraleer ze te pellen. Daarna ze in schijfjes snijden.
  4. De blaadjes sla op het bord leggen, daarop de schijfjes aardappelen, het gebakken spek en de saus met kurkuma. Nog een klein beetje peper erop.

 

18:02 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-17

Hasselback Potatoes de Provence

 

2 personen – Voorbereiding: 25 min – Bereiding: 45 min

 

 

Benodigdheden: 4 middelgrote aardappelen – boter – olijfolie – fleur de sel – peper – tijm – oregano – paprika – rozemarijn

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 180°C. De aardappelen goed proper boenen. Inkepingen maken met een scherp mes in iedere aardappel. In iedere inkeping een beetje boter insteken. De verschillende kruiden over de aardappelen strooien. Daarna besprenkelen met een beetje olijfolie. De aardappelen in een ovenschaal leggen. In de voorverwarmde oven zetten voor 45 minuten.

14:46 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-14

Aardappelgratin met spekreepjes

 

 

4 personen

Benodigdheden : gemalen kaas – 750gr aardappelen in schijfjes – 400gr gerookt ontbijtspek – 4 el mosterd – 1 l melk – 25cl room – boter – 2 teentjes knoflook – 2 takjes tijm – nootmuskaat – peper & zout

Bereiding:

1.       Verwarm de oven voor op 180°C.

2.       Bak de spekreepjes. Breng 1 l melk aan de kook met 2 takjes tijm, 1 gekneusd teentje knoflook, ½ tl nootmuskaat, peper & zout. Laat 4 minuten koken.

3.       Schenk door een zeef over de aardappelschijfjes. Vul aan met water tot de aardappels onder water staan en laat 8 minuten inkoken. Giet af en bewaar de melk.

4.       Wrijf een ovenschaal in met 1 doorgesneden teentje knoflook, en dan met boter. Verdeel er de helft van de aardappelen over.

5.       Vermeng 25cl room met 4 el mosterd, peper en nootmuskaat. Schenk over de aardappelen. Bestrooi met gemalen kaas en ¾ van het spek. Bedek met de rest van de aardappelen.

6.       Schenk er de knoflookmelk bij tot alles ¾ onderstaat. Verdeel er de rest van het spek over en bestrooi weer met kaas. Zet 30 min in de voorverwarmde oven.

Lekker met een groene sla & vinaigrette.

 

 

 

22:58 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-11-14

Ovenaardappelen met gehakt en kaassaus

 

 

 

 

4 personen – Duur : 30 minuten + 30 minuten in de oven

Benodigdheden: 4 grote aardappelen – 400gr gemengd gehakt – 1 ui – 1 el tijm, gehakt – 250 ml room – 2 eieren – 100gr geraspte kaas – olijfolie – boter – nootmuskaat – peper & zout.

 

Bereiding:

1.      Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en halveer ze. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken. Hol de gekookte aardappelen voorzichtig wat uit.

2.      Pel en snipper en snipper de ui. Meng met het aardappelkruim, het gehakt en de tijm en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout. Vul er de uitgeholde aardappelen mee. Beboter een ovenschotel en leg ze erin.

3.      Klop de room los met de eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schenk in de ovenschaal en bestrooi de aardappelen met de rest van de geraspte kaas.

4.      Schuif een halfuur in de oven en garneer met een vers takje tijm.

Lekker met een salade van waterkers.

 

15:43 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-10

AARDAPPELEN KLAARGEMAAKT OP DE WIJZE VAN RACLETTE


4 personen

Voorbereiding: 45 minuten Bereiding: 20 minuten

Benodigdheden:

6 grote aardappelen - 18 sneetjes raclette kaas –12 fijne sneetjes gerookt spek – tijm –Bereiding:

1.    De aardappelen schillen. Ze in een grote pot met koud water leggen en gedurende 40 minuten laten koken, dit te rekenen vanaf dat het water kookt. De kooktijd wel controleren natuurlijk.

2.    De aardappelen afgieten en gedurende ongeveer 20 minuten laten uitlekken. Met behulp van een groot mes, de aardappelen in 3 schijven snijden.

3.    Lichtjes tijm over strooien. Tussen de 3 schijven sneetjes raclette kaas steken. De aardappel weer samenstellen met de sneetjes kaas ertussen en de sneetjes spek er rond draaien. In een ingevette ovenschaal leggen en op iedere aardappel een sneetje raclette kaas leggen en bestrooien met een beetje tijm.

4.    In een voorverwarmde oven plaatsen gedurende ongeveer 20 minuten totdat de kaas smelt en het spek lichtjes knapperig is. Eventueel op het laatste onder de grill plaatsen.

5.    Warm opdienen met een salade van tomaten en komkommer.

 

16:02 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-10

Aardappelen in de oven met ui en spek

Ingrediënten voor 4 personen.

1 kg aardappelen – 250gr gerookt spek in stukjes – 1 doosje room – muskaat, peper en zout – 200gr fijn gehakte uien – 30 gr boter en 1 el paneermeel

 

De aardappelen goed schoon borstelen en stomen tot ze half gaar zijn(ze moeten nog knapperig zijn).  De aardappelen pellen en in schijfjes van ongeveer ½ cm dik snijden.  Een vuurvaste schaal boteren en de bodem met een laag aardappelen bedekken.  Met uien en spek bezaaien en er een deel van de room overgieten.  De schaal verder opvullen met laagjes aardappelschijfjes, uien en spek en eindigen met aardappelen.  Alles met gesmolten boter overgieten en met paneermeel bestrooien.  Ongeveer 40 minuten in een niet te warme oven(+- 140°C) verder gaar laten worden.

 

14:00 Gepost door Colombine in Aardappelgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |